Laten we bij het begin beginnen: wat is een bouwkundige of bouwtechnische keuring? Tijdens een dergelijke inspectie wordt de bouwkundige staat van uw toekomstige woning zorgvuldig gecontroleerd door een specialist. Hij maakt een gemakkelijk leesbaar rapport waarin wordt uitgelegd welk onderhoud nodig is, wanneer het moet worden uitgevoerd en wat de geschatte kosten zijn.
Essentieel of niet?
Een bouwtechnische inspectie kost geld, zo`n € 350 om precies te zijn. Is dat nou echt nodig? Een huis kopen levert immers al genoeg bijkomende kosten op en je ziet toch zelf ook wel hoe de kozijnen eraan toe zijn? Misschien wel, maar vergeet niet dat een expert precies weet waar en naar wat hij moet zoeken. Houd rekening met de staat van het dak, het plafond en de vloer van de kelder. Er zijn ook bepaalde situaties waarin de geldschieter het gebouw moet inspecteren voordat hij uw hypotheek goedkeurt. Bijvoorbeeld als uit de taxatie blijkt dat de achterstallige onderhoudskosten van de woning meer dan 10% van de waarde van de woning bedragen.
Verborgen gebreken
Praktisch, en zo’n check. Wees echter voorzichtig. De examinator controleert alleen wat hij ziet. Het breekt of opent bijvoorbeeld niets om lekken op te sporen. Ook na inspectie van het pand is het niet helemaal duidelijk of je een huis hebt gekocht met een verborgen gebrek. Het risico is echter veel lager.
Bouwkundige inspectie
Het is duidelijk dat bouwinspectie echt essentieel is bij het kopen van een huis. Er blijft echter een groot probleem. Wanneer is het juiste moment om dit te doen? Voor of na het bieden? In de regel is dit altijd mogelijk, maar elke keer zijn er voor- en nadelen.
Voor het bod
Op papier is dit een ideale situatie. Voer een statische inspectie uit voordat u biedt. Zo weet u precies waar u op biedt en bepaalt u uw bod op basis van uw kijkresultaten. Daarnaast kunnen bij inspectie geconstateerde gebreken een betere onderhandelingspositie opleveren. Waarom is dit alleen op papier ideaal? Simpel gezegd, daar is in de meeste gevallen geen tijd voor. Vooral bij het kopen op oververhitte huizenmarkten als Amsterdam en Groningen moet u snel handelen. Vaak is er geen tijd voor een tweede keuring, laat staan bouwkundige keuring.
Tijdens onderhandelingen
U kunt dus vooraf een offerte indienen en tegelijkertijd akkoord gaan met het bezichtigen van het gebouw. Dit betekent echter dat u, net als de bovenstaande opties, geld uitgeeft aan het kijken naar een huis waarvan u niet eens weet of u in aanmerking komt om te kopen. Stel dat de verkoper eerst een hogere prijs in huis wil dan u eraan wilt uitgeven. Dan is het weggegooid geld. U kunt het aanbod echter direct accepteren, of u kunt het tegenovergestelde aanbod ontvangen en tijdens het kijken onderhandelen.
Heeft u al een koopcontract?
U kunt het gebouw nog steeds inspecteren. Er is een wettelijke bedenktijd van 3 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst. Na ondertekening van de koopovereenkomst Ik heb het pand nog niet bekeken, wilt u een bod doen? Dan is het verstandig om dit als voorwaarde op te nemen. Dit betekent bijvoorbeeld het doen van een bod onder financiering of bouwtoezicht. Het is verstandig om na te denken over hoeveel extra u bereid bent te besteden aan onderhoud aan huis. U kunt bijvoorbeeld bieden op voorwaarde dat de bouwinspecteur het benodigde onderhoud boven de € 5.000, – niet aantoont.
Bron: https://www.homekeur.nl