V Heavy job: het vervoeren van zwaar materiaal

Wanneer je tijdens jouw werk vaak zwaar materiaal moet vervoeren, is het belangrijk om te weten hoe je dit doet zonder dat jouw lichaam hier teveel last van krijgt. Dit geldt zeker voor mensen die elke dag zware materialen vervoeren. Daarom wordt er steeds meer gebruik gemaakt van aandrijftechnieken: je krijgt iets in beweging op een mechanische manier. Dit werkt in elk geval beter dan wanneer je zelf het zware materiaal moet vervoeren.  Een aandrijftechniek kan bij meerdere machines gebruikt worden. Denk hierbij aan landbouwmachines, laboratoriumapparaten, ovenwagens en zware industrieventilatoren. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van machines die gebruik maken van aandrijftechniek. Er zijn nog veel meer verschillende machines die aandrijftechniek als basis hebben.

V Aandrijftechnieken

Aandrijftechnieken zijn eigenlijk altijd te vinden in de bewegende delen van een machine. Hierbij moet de machine wel direct of indirect aangedreven worden door een motor. Een voorbeeld van een aandrijftechniek is een tandriem, een hydraulische koppeling of een as-naaf verbinding. Zolang de aandrijftechnieken maar de beweging overbrengen, gaat het voorbeeld op. Wanneer je een aandrijftechniek aanschaft bij een bedrijf let je erop of de motoren hierbij inbegrepen zijn. Veel bedrijven leveren namelijk alleen een aandrijftechniek. Wanneer je niet goed weet welke aandrijftechniek jij nodig hebt, kun je contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf die jou hier graag bij helpt. Wanneer je weet wat je wilt, kun je bij verschillende bedrijven online chatten, bellen of een offerte aanvragen.

V Lagers

Dan zijn er ook nog lagers, de onderdelen van een machine waar een as op een astap in draait. Een lager wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk energie verloren gaat bij het gebruik van een machine. Een lager verlaagt de wrijving tussen de verschillende onderdelen van de aandrijftechniek. Je kunt lagers overigens ook verdelen in diverse categorieën. De basis voor deze categorieën wordt gevormd door de bewegingsrichting van de lagers en de vorm van de lagers.

  • Bewegingsrichting van de lagers: lineaire lagers oftewel lineaire geleiding. De bewegende delen worden begeleid in een rechte lijn die om een lineaire lager draait.
  • Vorm van de lagers: kogel, naald, ton, kegel of cilinder. Door de vorm glijdt de as in het lager.

V Verschillende lagers

Behalve de verdeling van lagers in verschillende categorieen, kennen lagers eveneens verschillende eigenschappen. Daardoor is elke lager voor iets anders te gebruiken. Let bij de aanschaf of de betreffende lager bij de gebruiksomstandigheden past. Hierbij kun je op een aantal dingen letten: de beschikbare inbouwruimte, de richting van de belasting en de vervorming van de lager. Hoe goed je ook op bovenstaande punten let, toch kun je soms de verkeerde lager kopen. De ene lager is perfect geschikt voor het ene gebruik, maar je hebt er niets aan voor ander gebruik. Wanneer je niet zeker bent van de best passende lager, vraag je om advies bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in lagers. De medewerkers van zo’n bedrijf weten precies waar je nog meer op moet letten om de juiste lager aan te schaffen. Ze helpen  je graag verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *