Een nieuwbouwwoning en het energielabel

Vanaf 2015 is de energielabel verplicht voor vrijwel alle woningen. Nu vraag je je af of dit ook voor de nieuwbouw woningen zo is? Kan eigenlijk een nieuwbouw woning wel een energielabel hebben. Hoe vraag je de label aan voor je nieuwbouw woning.

Is de label verplicht voor een nieuwbouw woning

Voor bijna alle woningen zijn sinds 2015 een energielabel aanvragen verplicht. Deze is voor de verkoop, verhuur en oplevering nodig. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals monumentale panden en woningen die kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Een nieuwbouwwoning valt daar niet onder maar het is eenvoudig om daar een label voor aan te vragen.

Kan een in aanbouw woning een energielabel hebben?

Wanneer een aannemer of projectontwikkelaar een huis te koop heeft staan willen ze graag in de advertentie zetten of de woning energiezuinig is. Een koper wil altijd weten of een woning energiezuinig is. Vaak staat er in een advertentie een EPA-Label vermeld. EPA staat voor Energie Prestatie advies. Dit is te vergelijken met een energielabel. Omdat een nieuwbouw woning over het algemeen al energiezuinig gebouwd wordt krijgt het een EPA-Label. In de advertentie mag vermeld worden dat het woningen zijn met een A label en als het klaar is wordt het definitief bepaald. De woning kan een B label krijgen door onvoorziene afwijkingen.

Hoe vraag je een energielabel aan voor een nieuwbouwwoning

Voor een nieuwbouwwoning moet de verkoper het label aanvragen. De label wordt vastgesteld naar aanleiding van tien kenmerken. De aanvragen moet wel kunnen aantonen dat hij het recht heeft om de label aan te vragen, dit kan door de bouwvergunningen te laten zien. Ook moet er door middel van foto’s, facturen en bouwtekeningen naar voren komen dat er energiezuinige maatregelen worden genomen voor de woning.

Nieuwbouw energielabel zonder +

De meeste nieuwbouwwoningen worden energiezuinig gebouwd. Daardoor wordt er vaak meteen een voorlopig energielabel A toegekend. Er mag sinds een aantal jaren geen + meer worden toegevoegd. De label wordt pas definitief wanneer de woning af is. Wanneer er onvoorziene afwijkingen zijn in het bouwplan, kan het een Label B worden.

Meer informatie: https://energielabel-kopen.nl/ 

Geplaatst onder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *