• Meld Misbruik Category Categorie: Zakelijk
  • Comment Reacties 0
  • View Aantal keer bekeken: 6213

Een leaseauto staat voor zorgeloos rijplezier. Te veel zorgen over privékilometers en bijtelling passen daar niet bij. Daarom deze eerste hulp bij privé rijden met een korte uitleg over bijtelling en de spelregels die daarbij horen. Want je moet er toch niet aan denken dat je straks de Belastingdienst op de stoep hebt staan voor een forse naheffing?

Je hebt een nieuwe baan gevonden en tot grote vreugde van het gezin ( lees: je partner) zit daar ook een leasewagen bij. De bedoeling van die leasewagen is natuurlijk dat je je werkzaamheden beter kunt uitvoeren. Maar omdat je de auto ook na het werk gebruikt om bijvoorbeeld naar de supermarkt te rijden of je schoonmoeder van Schiphol te halen (leuk of niet leuk: het blijven privékilometers), wordt dit gezien als verkapt loon. Met andere woorden: privé rijden met je leaseauto is een extraatje waar je gewoon belasting over moet betalen.

Dat gaat als volgt in zijn werk: voor het privé gebruik van je leaseauto telt je werkgever een bedrag bij je brutoloon op. Het bedrag waarover je inkomstenbelasting moet betalen wordt daarmee hoger. Dit bedrag, de zogenaamde bijtelling, bedraagt ongeveer 25% van de catalogusprijs van de auto. Betaalt je je werkgever een vergoeding voor het privégebruik van de auto? Dan wordt de bijtelling verminderd met deze vergoeding.

Geen bijtelling, wel kilometerregistratie

Dat klinkt als muziek in de oren, natuurlijk. Maar alleen als je kunt bewijzen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen (voor bepaalde bestelauto’s geldt een andere regeling). Het loont dus wel degelijk om met de fiets naar de supermarkt te gaan en je schoonmoeder te vertellen dat ze de bus maar moet pakken. Je kiest dan niet voor bijtelling, maar voor een kilometerregistratie. Daar kun je bijvoorbeeld ook voor kiezen als je partner een leaseauto heeft met bijtelling. Dan kun je daarmee naar de supermarkt (of je schoonmoeder verblijden die op de bus staat te wachten).

Wat moet je precies doen als je voor kilometerregistratie kiest? Op www.belastingdienst.nl vraag je het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aan. Vervolgens houd je een registratie bij van je privé gereden kilometers. Even naar de supermarkt? Wel even het aantal kilometers noteren. Blijf je in een kalenderjaar onder de 500 kilometer, dan kun je tegen je baas zeggen dat hij niks bij je brutoloon hoeft ‘bij te tellen.’ Rijd je meer dan 500 kilometer, dan kun je het boekje gerust weggooien, want je valt dan alsnog in de bijtelling. Die keuze (bijtelling of registratie) maak je jaarlijks.

De kilometerregistratie

Het bijhouden van een kilometerregistratie is voor de een wat makkelijker dan voor de ander. Voor nauwgezette mensen is het een makkie. De minder gedisciplineerde types hebben er over het algemeen meer moeite mee. Het is dus moeilijk te zeggen of het iets voor je is. Feit is wel dat de kilometers nauwkeurig moeten worden bijgehouden, vooral ook omdat de Belastingdienst niet te beroerd is om contact te zoeken met de garage waar je je auto in onderhoud hebt. Die noteren de kilometerstand van de auto die vervolgens door de Belastingdienst weer wordt opgevraagd. Dat werpt meteen de vraag op welke ritjes onder zakelijke kilometers vallen en welke niet. Om te beginnen valt het woon- werkverkeer onder zakelijke kilometers. Maar wat te doen als je omrijdt om een file te omzeilen? De Belastingdienst ziet dit als privé-kilometers en dat geldt ook voor ritjes naar de kinderopvang.

DirectLeaseEn nog een tip: laat het boekje met daarin je zorgvuldig ingevulde kilometeradministratie niet in de auto liggen. Het is al eens voorgekomen dat het boekje samen met de autoradio werd weggekaapt en dat is voor de Belastingdienst geen excuus. Sommige werkgevers bouwen voor de mensen die niet privé rijden een kastje in de auto, die precies registreert waar en wanneer er gereden wordt. Kun je de auto privé laten staan, dan is dat een aanrader want het scheelt je veel geld. Ben je een warhoofd die regelmatig alles kwijtraakt dan wel wakker wordt in de paraplubak ( terwijl de paraplu in bed ligt) dan raden we je aan gewoon lekker in de bijtelling te gaan. Dat scheelt wel wat geld maar ook een hoop ellende. Wat is jouw mening? Heb jij ook een leaseauto? Hoe heb jij dit opgelost? Kijk voor meer nieuws en wetenswaardigheden over autolease en alles wat daarbij komt kijken ook eens op het blog van DirectLease.nl.

Doyoucopy Artikellink: http://www.artikel365.nl/zakelijk/lease-prive-spelregels-voor-het-privegebruik-van-je-leaseauto/
Auteur:
Profielomschrijving: Doyoucopy is een lean and mean reclamebureau uit Velp (bij Arnhem). Motor achter Doyoucopy is Edward Hendriks. Een freelance copywriter met meer dan 10 jaar ervaring in marketing- en communicatiefuncties.

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 25 juli 2013
  • liveGepubliceerde Artikelen: 24