Home » Redactietips voor een goed artikel

Redactietips voor een goed artikel

Goed, je wilt graag een goed artikel schrijven. Hoe pak je dat nu aan? Hoe zorg je voor een goede titel, een heldere samenvatting en een leesbare tekst? Op deze pagina geven we je graag een paar onmisbare tips over hoe je een prima artikel voor jouw business schrijft.

Begin met een pakkende titel

Je wilt meteen met de deur in huis vallen. Interesse wekken bij de doelgroep, zorgen dat die jouw artikel leest en doorklikt naar jouw business. Je titel moet dus aanspreken. Dat kun je doen door zoekwoorden in de titel te verwerken, waarvoor de doelgroep interesse heeft. Bijkomend voordeel is dat de zoekmachines jouw artikel ook goed weten te vinden. Maar let op: in de eerste plaats schrijf je voor mensen. Mensen die een titel lezen, willen getriggerd worden. Idealiter roep je dus een vraag op met jouw titel. ‘Dit gebeurt er als we nog meer bezuinigen op onze dijken’ is een voorbeeld van zo’n titel. Of ‘Het geheim achter Steve Jobs’ presentaties’. Iedereen is benieuwd naar die spectaculaire onthullingen en zeker een geïnteresseerde doelgroep. Een vraag in de titel kan ook goed werken: ‘Wilt u ook meer bezoekers op uw website?’ Deze vraag zal je lezer hoogstwaarschijnlijk met ‘ja’ beantwoorden, waarna hij wel weten wat jouw oplossing is. Een andere manier om succesvol een titel voor jouw artikel te schrijven is door een lijstje of een aantal tips te geven: ‘7 do’s en don’ts op Facebook’ of ’10 tips voor een stressloze vakantie’. Mensen zijn gek op dit soort lijstjes en daar kun jij je voordeel mee doen.

Zorg voor een heldere lay-out

Het lijkt zo makkelijk en toch wordt het maar al te vaak over het hoofd gezien. Zorg ervoor dat je online artikel geen tekstuele brij wordt, waar niemand zich doorheen wil worstelen. Het ideale artikel heeft een sprekende kop, een inleiding en een paar alinea’s met daarboven eveneens aantrekkelijke tussenkoppen. Zo wordt de tekst in hapklare brokken gepresenteerd en gemakkelijk te scannen. Van een beeldscherm leest een tekst toch heel anders dan in een tijdschrift, krant of een boek. Houd daar dan ook rekening mee.

Wanneer je een artikel op een artikelsite zoals deze plaatst, begin je het best in een teksteditor zonder opmaak, zoals Kladblok (Windows) of Teksteditor (Mac). In zo’n programma kun je je tekst beter schrijven en controleren en loop je niet het risico dat je te tekst kwijtraakt doordat je het scherm van je browser om wat voor reden dan ook (per ongeluk) sluit. Een ander voordeel is dat er geen opmaak (zoals bijvoorbeeld vanuit Word) wordt meegenomen, waardoor je tekst er niet goed meer uitziet. Ben je eenmaal klaar met je tekst, dan plak je deze eenvoudigweg van je teksteditor in het tekstvak op de website.

Heb je op de een of andere manier toch opmaak meegenomen (bijvoorbeeld vanuit Word of een ander tekstverwerkingspakket), dan kun je de hele tekst selecteren en op het gummetje (achteraan in de werkbalk) klikken. De opmaak wordt dan automatisch verwijderd. Nadat je de tekst zonder opmaak in het tekstvak op deze website hebt geplakt, kun je nog opmaak (bijvoorbeeld aan de koppen of aan stukken tekst die cursief moeten zijn) toevoegen.

Natuurlijk: een goede tekst

Ook deze is natuurlijk een open deur. Toch staat het internet vol met slecht geschreven teksten. En dat is jammer, want slechte teksten kosten ons tijd en we worden er niet vrolijk van. Dat een tekst met een muisklik is gepubliceerd, betekent niet dat je er geen aandacht aan hoeft te schenken. Wees dus kritisch voor jezelf, lees je teksten nog eens na, verbeter zinnen en haal spelfouten eruit. Goede teksten brengen mensen in een goede sfeer en daarmee staan ze meer open voor jouw boodschap. Ben je zelf niet zo goed in taal, laat iemand anders dan jouw teksten nalezen of huur een freelance tekstschrijver in om professionele teksten voor je te schrijven.

Schrijf over wat je weet

Een lezer bemerkt het meteen als de schrijver van een stuk niets met het onderwerp heeft. Het artikel straalt geen enthousiasme en geen autoriteit uit. De beste artikelen ontstaan wanneer je schrijft over zaken waar je verstand van hebt. Goede onderwerpen zijn daarom je beroep of je hobby. Je kunt ook schrijven over plekken waar je geweest bent, films die je hebt gezien of boeken die je hebt gelezen. Schrijven over een bekend onderwerp is nou eenmaal veel makkelijker.

Gebruik een actieve stijl

Op papier lezen in de lijdende vorm is al vervelend. Op internet is het nog veel vervelender. Schrijf dus in een actieve stijl, vermijd te veel combinaties met ‘worden’ en gebruik juist wel actieve werkwoorden. Wil je dat lezers van jouw artikel in actie komen? Zorg dan dat dat ook uit je schrijfwerk blijkt!

Controleer je feiten

Altijd leuk, een artikel met daarin een aantal opmerkelijke feiten en wetenswaardigheden. Maar zorg er wel voor dat wat je schrijft, niet uit de lucht is gegrepen. Als je een geloofwaardig artikel wilt schrijven, ondersteun je het ook met feitelijk bewijs. Goed onderbouwde artikelen worden trouwens vaker gedeeld op internet, wat je reputatie als expert op het gebied waarin je schrijft alleen maar kan verhogen!

Kopieer geen stukken van andere artikelen

Een goed artikel is een uniek artikel. Zoekmachines zijn gek op unieke content en haten het wanneer ze meerdere keren hetzelfde artikel tegenkomen. Een goed artikel is daarom een artikel dat je zelf hebt geschreven en waarin je geen stukken hebt gekopieerd uit andere artikelen. Een al bestaand artikel wordt geen nieuwe artikel door een paar woorden te veranderen. Je kunt wel een bestaand artikel helemaal in je eigen stijl schrijven of bijvoorbeeld een Engelstalig artikel vertalen in het Nederlands. Door een dergelijke bewerking toe te passen, krijg je vanzelf het auteursrecht op het door jou geschreven stuk. Artikel365 controleert trouwens actief op zogenoemde ‘duplicate content’. Een artikel dat al in min of meer dezelfde vorm op internet staat, wordt niet geaccepteerd.

Loop je eigen tekst na

Een goed artikel is ook een foutloos artikel. Loop je eigen schrijfsels voordat je ze inzendt na op de juiste grammatica en spelling. Het handigst is als je je tekst in een tekstverwerker schrijft, zodat je gemakkelijk kunt zien waar de fouten zitten. Gebruik zonodig de spellingchecker of print je artikel uit om het nog eens grondig na te lezen.

Begin nu!

Een andere valkuil voor schrijvers is uitstelgedrag. Door gewoon te beginnen, kom je vanzelf in de stemming om te schrijven. Wacht daarom niet langer en begin met het schrijven van je eerste artikel met bovenstaande tips in je achterhoofd! Maak nu een account aan of log in als je al een account hebt.