De sleehak, een trend waar de meningen over zijn verdeeld. Mannen zijn over het algemeen minder blij met deze trend en karakteriseren hem als ‘de lelijkste schoenen voor de vrouw’. Vrouwen zijn daarentegen wel dol op deze trend. Hakken zijn goed voor je figuur en vrouwelijk, maar veel modellen zijn pijnlijk en onhandig. De sleehak is voor hen een uitkomst, met het doorlopende plateau staan de voeten stabieler en de schoen heeft daardoor een veel hoger draagcomfort. Ze zijn dan ook helemaal in op dit moment en verkrijgbaar in alle kleuren en maten. Vind hier een overzichtje met trendy en goedkope sleehakken. Dat deze huidige trend afstamt van de jaren 30 zullen velen echter niet weten. In dit artikel wordt nader in gegaan op de geschiedenis van de sleehak. Wanneer werd de eerste sleehak gemaakt en wat was toen de functie?

Van orthopedisch schoeisel tot mode

De eerste sleehak werd al gemaakt in het begin van de 20ste eeuw door de Italiaanse schoenmaker Salvatore Ferragamo. Hij wilde het comfort van platte schoenen combineren met elegantie van hoge hakken. Daarin verschilt hij niet veel met de huidige ontwerpers. Toch waren zijn schoenen aanvankelijk bedoeld als orthopedisch schoeisel. Dit totdat de schoen door het grotere publiek werd ontdekt en zich ontpopte tot een ware trend.

In de tijd van de Tweede Wereldoorlog was lengte erg belangrijk voor de mode. Er werden toen sleehakken verkocht tot 12 cm hoog. Materialen als kurk en hout waren populair voor de sleehak.

Jaren 70, mannen met sleehak

In de jaren 70 maakte de sleehak zijn comeback. Grafische prints, felle kleuren en gekke vormen, alles kon in die tijd. Dit ondersteund door de disco scene van dat moment. In de jaren 70 droegen zelfs enkele mannen sleehakken. Al waren die natuurlijk maar enkele centimeters hoog en leken ze meer op de plateauschoenen van nu.

Sleehak

Nineties en de Spice Girls

In de jaren 90 brachten de Spice Girls de trend weer aan het grote publiek. Vanuit de plateauzolen die zij droegen, kwam er toen weer grootschalige aandacht voor de sleehak. Na de jaren 90 is de trend weer even verdwenen, tot hij in 2005 weer populair werd.

Nu

Sinds 2005 staat de sleehak weer in de belangstelling en het voelt alsof deze trend nooit meer zal verdwijnen. Het is het ideale alternatief voor stilettohakken en daarnaast een echte eyecatcher. De grote vraag is, zullen de mannen de sleehak na verloop van jaren gaan beschouwen als sexy? Of zullen zij er voor zorgen dat deze trend weer verdwijnt omdat hij ‘niet vrouwelijk’ is? We zullen het zien, in ieder geval heeft Salvatore Ferragamo jaren terug een trend gezet, die we voorlopig nog niet zullen vergeten.

Photo Credit 

Charlie Artikellink: http://www.artikel365.nl/luxe-shopping/kleding-mode/de-geschiedenis-van-de-sleehak/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 5 augustus 2013
  • liveGepubliceerde Artikelen: 5