• Meld Misbruik Category Categorie: Doe-het-zelf
  • Comment Reacties 0
  • View Aantal keer bekeken: 925

Als we aan jou vragen wat een schuurmachine is, dan zal je waarschijnlijk het volgende zeggen: ‘Nou, dat is een machine om hout mooi glad mee te schuren.’ Dat is helemaal waar, maar is deze definitie ook volledig? De benaming schuurmachine is een overkoepelend woord dat aan een machine wordt gegeven met een schuurfunctie. Daarnaast bestaan er ook verschillende soorten schuurmachines. Machines die stuk voor stuk gebruikmaken van een andere schuurtechniek. Zo zijn er drie schuurtechnieken te onderscheiden, die in dit blogartikel worden uitgelegd. Laten we eens beginnen met de meest bekende: het trillend schuren.

Trillend schuren

De meeste en vaak ook voordeligste schuurmachines werken met een trilbeweging. In dit geval beweegt de schuurzool van voor naar achteren, waardoor er materiaal wordt weggenomen. Bijna op dezelfde manier als wanneer je met de hand schuurt, alleen is dit een stuk sneller. Zo’n schuurmachine kan tot wel 26.000 schuurbewegingen per minuut maken. Schuurmachines die deze schuurtechniek gebruiken zijn de vlak- en deltaschuurmachine.

Schuurtechnieken schuurmachine

Excentrisch schuren

Naast trillend schuren kun je nog een stapje verder gaan. Dan komen we uit bij het excentrisch schuren. Excentrisch staat voor het maken van een draaibeweging in een draaibeweging. Dus de schuurzool draait niet alleen rond, maar creëert daarbij ook een extra trilling. De enige schuurmachine die dit kan is de excenterschuurmachine. Geschikt voor het schuren van ronde oppervlakken, maar ook te gebruiken voor het polijsten van voorwerpen. Bij een excenterbeweging wordt het materiaal altijd supergoed afgewerkt.

Rollend schuren

De derde schuurtechniek is wel de meest krachtige. Waarom dit zo is, ligt aan de effectiviteit van de schuurbeweging. Deze schuurmachine beschikt namelijk over een schuurband. Ook wel bekend als de bandschuurmachine. De schuurband wordt door een motor in een hoog tempo rondgedraaid. De motor hoeft niet steeds de klappen op te vangen, maar kan gewoon één kant opdraaien. Dat maakt een bandschuurmachine geschikt voor de grove en grote werkzaamheden waar een grote houtafname moet worden gerealiseerd.

Schuurmachineskopen Artikellink: http://www.artikel365.nl/huis-tuin/doe-het-zelf/schuurtechnieken-van-een-schuurmachine/
Auteur:

Meest recente artikelen uit de Doe-het-zelf Categorie: