• Meld Misbruik Category Categorie: 3d printing
  • Comment Reacties 0
  • View Aantal keer bekeken: 214

Heb je ook een 3d printer en vraag je jezelf nu af welk filament je nu het best kunt kiezen voor je volgende printopdracht? Dat hangt af van een aantal factoren.

Veruit het meest verkochte materiaal in 3D printing is PLA filament. PLA is het makkelijkst om mee te werken en iedere FDM-printer kan ermee omgaan. Het is echter wel wat brozer en minder flexibel dan een aantal andere 3d filamenten en het kan ook niet zo goed tegen hogere temperaturen.

Kan je printer met het beoogde materiaal werken ?
Kijk allereerst wat de verwerkingstemperatuur van een bepaalde filamentsoort is en welke temperaturen je printer aankan. Daarnaast heb je voor een hoop materialen een verwarmd printoppervlakte nodig, ofwel je printer zal een heated bed meoeten hebben voor de meeste andere 3d filamenten.

Kies het materiaal dat het best bij je 3D project past
Wat wil je met het uiteindelijke 3d object doen of wat moet het kunnen? Zitten er veel kleine details in? Is het een gebruiksobject wat flexibel moet zijn of juist robuust en tegen een stootje moet kunnen? Daarnaast is nog belangrijk of het mechanisch gebruikt wordt en tegen welke temperatuur de eindprint moet kunnen. Komt het achter glas in de zon? Dan kun je PLA bijvoorbeeld al niet meer gebruiken.

Ondersteuningsmateriaal
Naast het materiaal waarmee je de uiteindelijke 3d print maakt kun je ook nog ondersteuningsmateriaal gebruiken. Dit gebruik je voor objecten met grote overhang, als spalk of voor kwetsbare open ruimtes infill. Dit ondersteunend materiaal los je dan na het printen eenvoudig op in water; zodat je alleen het uiteindelijk gewenste 3D object overhoudt. Om te kunnen werken met dergelijke filamenten moet je wel over een 3d printer met een dual extruder beschikken, zodat de printer de 2 materialen tegelijkertijd kan verwerken.

Vergelijk filamenten
Voor een compleet overzicht van welk filament kiezen voor welke toepassing kun je een kijkje nemen op de vergelijkingspagina van goedkope 3d filamenten.

MikeyMike Artikellink: http://www.artikel365.nl/hobby-elektronica/3d-printing/welk-3d-filament-kopen/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 18 januari 2018
  • liveGepubliceerde Artikelen: 1

Meest recente artikelen uit de 3d printing Categorie: