Zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen een koemelkallergie hebben. Toch komt de aandoening het meest voor bij zuigelingen. Niet alleen bij kinderen die flesvoeding krijgen, ook borstgevoede kinderen kunnen de allergie hebben. Koemelkallergie is een reactie van het afweersysteem op eiwitten. Het bij kleine kinderen nog onderontwikkelde maagdarmstelsel kan de eiwitten niet goed verteren en het lichaam ziet ze dan ten onrechte aan als schadelijk. Het doet verwoede pogingen om de ‘indringers’ te verjagen, met alle gevolgen van dien.

Hoe een koemelkallergie zich precies ontwikkelt, is niet helemaal duidelijk. Wel dat het meestal te maken heeft met het maagdarmstelsel dat nog niet ‘klaar’ is voor eiwitten uit koemelk. Maar waarom de ene baby er dan wel last van heeft en de andere niet? Een kind heeft een verhoogde kans op koemelkallergie als allergieën zoals eczeem, hooikoorts of astma in de familie voorkomen. Maar ook zonder allergieën in de familie kan een kind koemelkallergie hebben. Gelukkig groeien de meeste kinderen geleidelijk over hun overgevoeligheid voor koemelk heen. Op de leeftijd van 2 jaar hebben nog maar weinig kinderen nog steeds last van de aandoening. Een klein percentage behoudt de allergie gedurende de kinderjaren en de puberteit. Onder volwassenen is koemelkallergie een zeldzaamheid, maar het is wel erg vervelend als jij net degene bent die het heeft.

Klachten die op koemelkallergie kunnen duiden

Hoe herken je een koemelkallergie? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Want veel kinderen hebben als baby weleens last van huilbuien, huiduitslag, krampjes, diarree, overgeven, onrustigheid en benauwdheid. Toch zijn dit wel de zaken (vooral een combinatie hiervan) die je in de gaten moet houden als je een koemelkallergie bij je kind vermoedt. Verschillende kinderen met koemelkallergie reageren op verschillende manieren op de inname van koemelkeiwitten. Het ene kind reageert er licht op, terwijl het andere zelfs in een anafylactische shock kan raken. Luister vooral naar je moederlijke (of ouderlijke) instincten. Jij kent jouw baby het best, dus je kunt ook als beste bepalen of je kind reageert op iets wat het binnenkrijgt.

Koemelkallergietest

Heb je het idee dan je baby weleens een overgevoeligheid voor koemelk kan hebben? Dan is het een goed idee om contact met uw arts te leggen. Hij kan een zogenoemde provocatietest aanvragen. Bij deze test wordt een kleine hoeveelheid eiwit aan uw kind toegediend om de reactie daarop te meten. De test vindt meestal in het ziekenhuis plaats. Wil je eerst meer zekerheid? Dan kun je een online koemelkallergietest doen. Wanneer je kind meerdere symptomen van de test vertoont, is het ook handig om dit met een arts te bespreken.

Alternatieven voor koemelk

Wees niet te bezorgd, wanneer je kind een allergie voor koemelk blijkt te bezitten. In veel gevallen zal je kind eroverheen groeien. In de tussentijd is het natuurlijk wel lastig om je kind een gevarieerd menu zonder zuivelproducten voor te zetten. Een belangrijke bouwstof uit melk is calcium, dat je kind nu op een andere manier moet zien binnen te krijgen. Gelukkig zijn er sojaproducten verkrijgbaar waaraan calcium is toegevoegd. Sommige kinderen hebben ook baat bij paardenmelk, geitenmelk of zelfs kamelenmelk (hoewel ze ook voor deze melksoorten allergisch kunnen zijn). Veel mogelijke vervangende producten zul je zelf voorzichtig moeten proberen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om ervoor te zorgen dat kinderen met koemelkallergie toch de voor hen belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Inspiratie voor koemelkvrije recepten kun je ook gemakkelijk op internet opdoen.

Koemelkallergie Artikellink: http://www.artikel365.nl/gezondheid/ziekten-aandoeningen/koemelkallergie-bij-babys/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 30 december 2012
  • liveGepubliceerde Artikelen: 1

Meest recente artikelen uit de Ziekten & Aandoeningen Categorie: