Omdat een angststoornis een invaliderende werking heeft op de patiënt, zijn er ook diverse behandelingstrajecten te krijgen. Het is mogelijk dat de angststoornis wordt overgeërfd. Verder kunnen gebeurtenissen in uw leven een latent aanwezige angststoornis triggeren. Na aanranding of verkrachting kan iemand bijvoorbeeld de ziekte PTSS (posttraumatische stressstoornis) krijgen.

Obsessieve compulsieve stoornis

Bij OCD speelt erfelijkheid een grote rol. Deze aandoening gaat gepaard met angstgedachten en dwanghandelingen om deze angstgedachten te neutraliseren. Meestal ontstaat de angst om een ramp of ongeluk te veroorzaken. Om de angst weg te nemen gaat men dwangrituelen uitvoeren. Extra vaak controleren is bij de obsessieve compulsieve stoornis een terugkomend verschijnsel. Bij smetvrees kan men bijvoorbeeld extra vaak de handen gaan wassen. Ook is vaak en lang duwen een symptoom dat kan optreden bij smetvrees.

Claustrofobie

Claustrofobie is de angst voor kleine ruimten. Het kan ook optreden bij dichtbevolkte ruimten, bijvoorbeeld in een discotheek. De angst om de ruimte niet te kunnen verlaten speelt bij claustrofobie een belangrijke rol.Deze angst kan ook optreden wanneer een ruimte vol staat met mensen, zoals in een overvolle tram.

Pleinvrees

Sommige mensen zijn bang voor open ruimten. Dit noemt men pleinvrees. De ene patiënt zal de angst een stuk heftiger ervaren dan de ander. De ene patiënt zal zich wel in een open ruimte begeven, maar daarbij angst hebben. Een andere patiënt zal het echt niet durven en soms zelfs in een sociaal isolement terechtkomen.Het is belangrijk dat de pleinvrees wordt behandeld.

Gegeneraliseerde angststoornis

Verder is er de gegeneraliseerde angststoornis. Bij deze aandoening maakt de patiënt zich veel zorgen over allerlei zaken. Te denken valt aan zorgen over werk, inkomen en de partner. Omdat dit gepaard gaat met stress kan de patiënt allerlei extra problemen krijgen. Denk aan vermoeidheid, slaapproblemen en concentratieproblemen. De aandoening kan zo invaliderend zijn dat opname noodzakelijk is.

Danny Artikellink: http://www.artikel365.nl/gezondheid/ziekten-aandoeningen/informatie-angststoornissen/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 1 mei 2014
  • liveGepubliceerde Artikelen: 3

Meest recente artikelen uit de Ziekten & Aandoeningen Categorie: