Weet jij wat kopi loewak is? Dat is koffie die ongeveer 20 euro per ons kost (of meer). De koffie wordt namelijk geselecteerd door de uiterst kritische civetkat. Dit katachtige roofdier leeft onder meer in indonesië en het eet, behalve prooidieren, ook koffiebessen.

Alleen de meest sappige, lekkere bessen komen door de strenge keuring van de civetkat. Kopi is Indonesisch voor koffie en loewak is de plaatselijke naam voor het beestje dat zo van de rode koffiebes houdt. Niet de hele bes wordt door het beestje verteerd. In zijn uitwerpselen blijft de pit achter. Het gaat hier natuurlijk om de echte koffieboon. Door de ‘behandeling’ van zijn gastheer met maagsappen en enzymen, krijgt de koffieboon een bijzondere smaak.

Maar het is natuurlijk wel een heel gedoe om die boontjes tussen de poep van de civetkat uit te zoeken. Het zijn wilde dieren, dus ze poepen niet op een vaste plaats. Maar ze worden wel speciaal voor dit doel gehouden. Toch is koffie van echt in het wild levende civetkatten volgens deskundigen nóg lekkerder. In Vietnam worden de bonen echt in de jungle gezocht, waardoor het productieproces voor een kopje koffie nog intensiever is. Deze variant kost meer dan 5000 euro per kilo, maar dan heb je wel wat.

De boontjes komen dus uit de kattenpoep, maar worden wel even gewassen en licht geroosterd. Jaarlijks niet meer dan 250 kilo van deze exclusieve koffie gebrand. Een klein gedeelte komt in de Nederlandse specialiteitenwinkels terecht. En waar weinig van is, wat je ver moet halen en wat – volgens kenners – bijzonder lekker is, tja, dat kost nou eenmaal geld. Heb je minder te besteden, overweeg dan eens een lekkere Italiaanse koffie uit zo’n authentiek mokkapotje. Ook niet te versmaden.

Cappuccino Artikellink: http://www.artikel365.nl/eten-drinken/peperdure-koffie-uit-de-kattenpoep/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 4 december 2012
  • liveGepubliceerde Artikelen: 1

Meest recente artikelen uit de Eten & Drinken Categorie: