De wereld is een wondere plek waar een hoop gebeurt. De aarde is niet in een dag vormgegeven, sterker nog, het vormgeven gebeurt nog steeds. Aardbevingen, vulkaan uitbarstingen en riftvormingen zijn grove vormen van geweld die door Moeder Aarde toegepast worden om de wereld te veranderen.

Aardplaten

De grote aanjager van dit geheel is plaattektoniek. Je kan de aarde eigenlijk zien als een grote verzameling puzzelstukken die langzaam over een bol schuiven. Deze puzzelstukken zijn platen, er zijn tien grotere en nog een aantal kleinere platen op deze wereld. Zo heb je de grotere platen zoals de Euraziatische, Noord-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Antarctische en de Pacifische plaat. Deze vormen onze continenten en belangrijkste oceanen. De continenten worden aangevuld door kleinere platen zoals de Filipijnse, Indische of de Caribische plaat die elk weer een eigen werelddeel vormen.

Bergen en vulkanen

Aan de rand van deze platen gebeurt veel. Er worden bergen gevormd omdat platen over, onder en tegen elkaar aan schuiven. Vulkanen vormen zich aan de andere uiteinden, omdat de bodem hier dunner is en het dus makkelijker voor magma of lava is om naar de oppervlakte te komen.

Nieuwe werelden

Nieuwe werelden beginnen als een klein eiland in de zee, maar vormen al snel een onderwaterbergrug. Een mooi voorbeeld van zo een dergelijke bergrug is de Mid-Atlantische rug. Omdat de Euraziatische en Afrikaanse plaat in tegengestelde richting van de Noord- en Zuid-Amerikaanse plaat bewegen ontstond in de eerste plaats de Atlantische oceaan. In het midden van deze oceaan is vervolgens een serie vulkanen van noord naar zuid ontstaan, die over de gehele lengte eilanden vormen. IJsland, de Azoren en ook de Canarische eilanden zijn in feite niks meer dan hogere toppen van deze onderzeese bergketen.

Wil jij meer lezen over de vorming van de planeet? Kijk dan op vergeetdewereld.nl en ontdek nog meer leuke feitjes over onze aarde.

erikz Artikellink: http://www.artikel365.nl/andere-categorie/hoe-is-onze-wereld-gevormd/
Auteur:

  • authorDoor:
  • writerGeplaatst op: 29 maart 2017
  • liveGepubliceerde Artikelen: 1

Meest recente artikelen uit de Andere Categorie Categorie: